Tutorials/Gy.i.k.

Webgrafikai tippek tőlem! Itt megtanulhatod, hogy hogyan készíts te is szép designokat, avatarokat, táblákat, PNG-ket az oldaladra, illetve elolvashatod a leggyakrabban feltett kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat!

 

1.Készíts glitteres képet!

Most elárulom nektek, hogy miként készíthettek igazi glitteres képet, egyszerűen, pár lépésben!

Én a példám bemutatásához, ezt a választottam.

Kattints a képre a teljes mérethez!

Szükséges programok (Ha nincs meg, akkor a névre kattintva letöltheted az ingyenes próbaverziót, de szerintem, ha hosszabb távon is szeretnél ezzel fogalkozni, akkor töltsd le utorrent-ről a teljes progit):


     I. Lépés: Nyisd meg az Animation Shop-ot! Majd a File (Fájl)/ Open (Megnyitás) importáld be az előzőleg lementett glitteralapokat! Én most, ehhez a példához ezeket használtam!

 

II. Lépés: Ha sikerült, ez a látvány fogad! Majd kattintással jelöld ki egyenként a glitterrészleteket  és a cut-tal (kivágás, a képen a bekarikázott olló, de használhatod a Ctrl+X-et is, ha neked egyszerűbb úgy) vágd ki, majd kattints a szürke felületre jobb klikkel, és ott válaszd ki a Paste As New Animation parancsot vagy válaszd a Ctrl+V billentyűkombinációt, és illeszd be a részleteket (általában három van), majd mentsd el más néven (F12-es billentyű), pl. a rózsaszín glitternél, rozsaszin1,a kéknél kek1 stb. és ezt ismételd meg egészen, addig, amíg van glitterrészleted. A szín és a sorszám is fontos!


  Kattints a képre a teljes mérethez!

 III. Lépés: Ha mindezzel megvagy, akkor most jön a java! Nyisd meg a Paint Shop Pro-t, majd ott a glitteresíteni kívánt képet! És kattints a képen bekarikázott elemekre, a jobb oldalt található Materials-on belül, a Texture-ra (textúra) és azon belül a Pattern-rem majd a lenyíló lapfülre, ami egy mintát (jelen esetben a rózsaszín glittert) mutat és keresd ki a már korábban szétválasztott, 1-es sorszámú gliterreid (ebben az esetben kek1, rozsaszin1) ! Ha pedig, régebbi a Paint Shop-od, akkor majdnem ugyanez a teendőd, csak itt az Edit Paths-ra kell kattintani, a glitterrészletek megnyitásához!

         Magical Snap - 2008.07.30 14.11 - 002Magical Snap - 2008.07.30 14.12 - 003  Magical Snap - 2008.07.30 14.08 - 001

 

IV. Lépés: Ha ez is kész van, akkor , innentől már viszonylag egyszerű lesz a dolgod. A megnyitott, 1-es sorszámú glitterészletekkel színezd ki a képet, ott, ahol szeretnéd, hogy csillogjon, majd mentsd el másként (save as), pl. stella1 néven! A sorszám és a név, itt is fontos! Ez lesz az első részlete a csillogós képednek! Aztán nyisd meg újra a képet, és ezt ismételd meg a 2-es, majd a 3-as sorszámú glitterrészletekkel is, és ezeket is egyenként mentsd el, másként! Ha sikerült, akkor a képeid még nem fognak csillogni, de a glitteres minta, láthatóvá válik rajta! Valahogy így:

Magical Snap - 2008.07.30 20.43 - 001

V.Lépés: Most jönnek a végső simítások! Nyisd meg újra, az Animation Shop-ot,  és ott a képed első sorszámú, kiszínezett változatát (Itt pl. a stella1-et). Ha ezzel megvagy, akkor kattints jobb klikkel, a képre és ott az Insert Frames--------> From File-ra, majd onnan nyisd meg a 2-es és a hármas soszámú képeidet (Add File...) és az Insert Before-t, pedig állítsd be, egyről, 2-re, a képnek megfelelően, majd végül kattints az Ok-ra! És máris kész lett, az első, igazi, saját glitteres képed! Ha mentés előtt meg szeretnéd nézni, akkor kattints a View-re, majd azon belül az Animation-ra. Ha mindent jól csináltál, akkor láthatod is, hogy csillog!

VI. Lépés: Ha tetszik, akkor kattints a File (Fájl)/Save (Mentés)-re, és mentsd el a kész munkádat! Az enyém, ilyenre sikeredett (Persze felirat nélkül is megvan):

stellaglitter2

Ha nem szeretnél ennyit bíbelődni a glitteres képek készítésével (bár szerintem megéri), akkor van itt pár oldal, ahol egyszerűen készíthetsz glitter képet, bár szerintem ezek nem olyan látványosak és szépek, mint az e módon készültek, de azért megfelelnek a célnak:

Oldal 1.

Oldal 2.

2.Készíts átlátszó hátterű PNG képet!

De mi is ez, és mire jó? Nos a PNG képek akkor jönnek igazán jól, ha design-t, táblát vagy más webgrafikát készítünk vagy ha esetleg az oldalunkat, blogunkat stb. szeretnénk kissé szebbé varázsolni.

Nos ennek ezerféle módja van. Itt kettőt fogok bemutatni, egy egyszerűbbet, meg egy bonyolultabbat, ami viszont a legtöbb esetben hatásosabb, mint az egyszerűbb.

I.módszer:

Szükséges program: PhotoFiltre

Leírás:A PNG kép készítésének ez a legegyszerűbb módja, viszont ha a háttér nagyon kidolgozott vagy bonyolult, akkor kissé nehéz dolgunk lesz, ha igazán szép eredményt akarunk elérni. Tehát minél egyszerűbb (lehetőleg egyszínű) a háttér, annál könnyebben boldogulunk, s az eredmény kevés munkával is szép lehet.tecnasajatpng8204e.jpg

 Első lépésként megnyitod a kívánt képet(lehetőleg egyszínű hátterűt), és jobboldalt a színpalettán kiválasztasz egy színt, olyat, ami nincs a képen (!!! Ez nagyon fontos, különben azt a színt is eltávolítja, amit nem szeretnél, nem csak a hátteret!!!) és kitöltöd vele az átlátszóvá tenni kívánt részeket (ez leggyakrabban a háttér).

 

Második és egyben utolsó lépésként, pedig a menüsorban  rámész a Kép-----> Átlátszó szín gombra (lásd a képen) leokézod és ha mindent jól csináltál, kész is van a saját, átlátszó hátterű PNG-d (A kockás háttér normális, mivel ez jelzi, hogy átlátszó a kép, de ez csak a képszerkesztőkben látszik). Előtte tanácsos egy színfrissítést végezni (Szűrők ------> Színek-----> Színek frissítése), hogy szebb legyen a kép, de persze ez nem kötelező. Végül pedig mentsd el .gif vagy .png kiterjesztésben!

pngproba0e625.png

II. Módszer:

Szükséges program: Ezt bármelyik egyszerűbb programmal, akár a Paint-tel is meg tudod csinálni, de persze, minél jobb programot használsz, annál szebb eredményt kaphatsz. Én ehhez legtöbbször Paint Shop Pro 9-et használok.

 

Leírás: Nos, szerintem ezt a módszert többen használják és ismerik, de azért ezt is leírom. Ez az úgynevezett kivágás, kijelölés módszer. A Paint-ben, például az utóbbi, tehát " Szabadkézi Kijelölés"-ként , a PhotoFiltrében pedig "Lasszó" és "Polygon"-ként van feltüntetve. A Lasszót én nem szeretem használni, ezért az nem ajánlom, a Polygon és a Paint Szabadkézi kijelölése azért már egy fokkal jobbak. De én, mint azt már írtam, a Paint Shop Pro 9-et használom a legszívesebben és azon belül is a Freehand Selection Tool-t (Szabadkézi kijelölés eszköz). Ennek használatát fogom ezért most bemutatni.

 

1.Lépés:

Válassz ki egy kívánt képet és nyisd meg. Én a fentebbi Musás képen szemléteném ezt a módszert. Keresd ki a baloldali lehetőségek közül a Selection-t (Kijelölés), ami egy szaggatott téglalapként jelenik meg. Ha megvan, kattints a mellete lévő kis nyílra és a legördülő sávban válaszd ki a fentebb már említett Freehand Selection Tool- t( Szabadkézi kijelölő eszköz). Ha ezzel is megvolnál, akkor állítsd be úgy, ahogy a lenti képen látod.

Amint ez megtörtént, egy picit nagyítsd ki, hogy aprólékosabban tudj dolgozni és már kezdheted is a kivágást, mégpedig úgy, hogy, pici kattintásokkal, haladsz a körvonal mentén. De egyre vigyázz! Ne a képet akard kivágni, mert akkor elrontod és kezdheted előről az egészet. Gondolkozz inkább úgy, mintha a hátteret akarnád levágni. Ne ijedj meg, ha egy picit belevágsz, mert az még nem annyira látszik és akkor sem, ha a kijelölésnél máshogy fog látszódni a képed, mint ahogyan kivágtad. Tehát egyszerre csak mondjuk a kép felét csináld meg kívülről, méghozzá így:

2.Lépés:

Ha ezzel megvolnál, akkor nyomj egy Ctrl+X-et a kép kivágásához és ha jól csináltad, akkor fehér részt fogsz kapni a kivágott háttér helyén. Ugyanezzel a módszerrel csináld meg a másik felét ugyanígy és a maradék belső részeket is. A kép szélein maradhatnak fekete sávok vagy maradék, véletlenül nem kivágott részek, amelyeket érdemes eltávolítani. Ha végeztél, mentsd el JPEG formátumban (mivel a kép háttere még nem átlátszó, hanem csak fehér ezért hiába mentének el PNG-be vagy GIF-be). Az enyém ilyen lett:

 

3. Lépés:

 

Mivel a kép sajnos még nem átlátszó hátterű, ezért én ilyenkor szoktam alkalmazni az 1.módszert, tehát a Photofiltrés PNG készítést, amelyben az egyszínű háttér átszínezésével kapjuk a kész átlátszó hátterű képet,  lásd, az 1.módszer. Ha a fentebb leírtakat elvégezted, akkor készen is vagy a saját, átlátszó hátterű PNG-képeddel. Én ugyanitt még végeteztem rajta némi módosítást.

 

 

 

 

 

Gy.i.k.-Gyakran ismételt kérdések:

Itt a Vendégkönyvben és az oldalon többször is feltett kérdéseket és azokra a válaszokat, láthatjátok. Érdemes átolvasni, mielőtt bármilyen kérdést feltennétek, mert végülis ezért van:

 

Miért akadozik/kezdi előről a részt/videót, amit nézek?

Ez egy tipikus videoplayer-es probléma, főleg a hosszabb videóknál,  néha  velem is előfordul. A megoldás az, hogy jobb klikk a videóra és válaszd ki a Play-t, amit ki fog pipálni. Ha minden igaz, akkor ezután már rendesen le fogja játszani, csak hagyd, hogy egy kicsit betöltsön. Tehát a videó semmiképpen nem rossz.

 

Miért csak a hangot hallom, miközben az innen letöltött részt nézném?

Utánanéztem és valószínű, hogy ennek a hátterében sokaknál kodek-probléma állt fel, tehát a géped nem rendelkezik a lejátszáshoz szükséges kodek pack-kal. A probléma orvoslása előtt érdemes valaki hozzáértőt megkérdeznetek, mielőtt bármit is tennétek, mivel nem biztos, hogy mindenkinél ez okozza a problémát. Ha tényleg ez okból nem működnek megfelelően a videók, akkor ajánlott letöltenetek a K-Lite kodek csomagot, de csakis saját felelősségre. Ha calamit nem értesz ezzel kapcsoltban, vagy továbbra is fennáll a probléma, akkor írj a Vendégkönyvbe vagy nekem egy e-mail-t.

 

Milyen programmal készíted a diziket, képeket, animációkat?

A dizihez és a legtöbb képhez egy ingyenes és magyar nyelvű progit használok, melynek neve: Photofiltre, az animációk készítéséhez pedig az Animation Shop 3-at vagy Windows Movie Makert illetve Total Video Convertert használok. Szintén többször feltett kérdés, hogy a szereplők képeit, mivel készítem, melyre a válasz, hogy ArcSoft PhotoStudio 5.5-tel, a feliratot pedig a Word-ben rakom rá (igen, a Microsoft Office Word-ben), ahonnan az Ashampoo Magical Snap-pal vágom ki az immáron kész képeket.

 

Hogyan kell bannert, icont, buttont stb. készíteni?

A kiválaszott képet szúrd be az oldid szerkeszőjébe, egy kívánt menüpontba, jelöld ki, úgy, hogy kis fehér négyzetek legyenek az oldalain,  majd a szerkesztőlécen az 1. kis földgömbre kattintva írd be az oldalad címét a fehér részbe és végül leokézod. Tehát simán csak belinkeled az oldalad a képre. Ezzel a technikával tudsz menüpontokat is belinkelni képre.

 

Miként tudom ráírni a videóra a nevemet?

Ahány videószerkesztő program létezik, annyiféleképpen lehet ezt megvalósítani. Mivel Movie Maker-je szinte mindenkinek van, ezért az azzal való "feliratozást" mutatom be. Miután elkészítetted/megnyitottad a szükséges videót, katt az Eszközök/ Cím és stáblista menüjére és a megjelenő lehetősgégek közül, válaszd a Cím hozzáadása a történeten kijelölt kliphez parancsot. Itt aztán többféle beállítási lehetőség közül tudsz majd választani, de én a honlapom címét/nevemet szinte mindig a Felirat animációval teszem a videóra. Ezt a Cím animációjának módosításánál és azon belül az egysoros címeknél találod. Ha nem tetszik az alapértelmezett beállítás, akkor megváltoztathatod, a betűtípust, a betűméretet, a szöveg elhelyezkedését a videón belül, valamint a betűk színét is. De vigyázat! A felirat elnevezés, ne tévesszen meg senkit se, mivel a Movie Maker nem igazán alkalmas feliratozásra!

 

Egyenlőre ennyi. Ha eszembe jut még valami vagy felmerülnek további kérdések, akkor azokat is leírom, természetesen válasszal együtt

 

 

 

 

 

 

 


 

Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Ki tudsz igazodni az új menürendszerben?
Igen, ez így jobb is.
Még nem igazán, de majd szerintem belejövök.
Nem találok meg semmit :(